Koreansk BBQ (gogi-gui) er en populær metode innen koreansk matlaging der man griller kjøtt, vanligvis biff, svin og kylling. Rettene blir ofte tilberedt på griller som er bygget inn i spisebordet, eller bordgriller. Det er derfor mest vanlig å bruke små stykker av kjøtt som man raskt og enkelt griller mens man spiser. Rettene er laget for å dele, både mat og opplevelse.
Det finnes ingen perfekt måte å spise koreansk BBQ på, men den koreanske måten er å spise som en wrap (ssam). Det vil si at du griller kjøttet i små biter og pakker det inn i blader av salat eller perilla. Topp eller dypp wrap’en med saus. SPIS! GJENTA!
Den kanskje viktigste måten å få til koreansk smak på, er med tilbehør og sauser.
Fremgangsmåte
1
Pajeori – spicy vårløksalat
Rens og snitt vårløk fint. Skyll i dørslag med iskaldt vann i to til tre minutter. La tørke lett på et kjøkkenhåndkle.
Bland ingrediensene til dressingen og vend med finsnittet vårløk.
2
Mu saengchae – “spicy radish” salad
Kutt reddiken à la julienne eller del i fyrstikktynne strimler. Bland i en bolle med salt, la stå 10 minutter. Sil av vann i et dørslag, så godt som mulig. Ha tilbake i bollen.
Press hvitløk og finhakk vårløk og bland inn i bollen sammen med resten av ingrediensene. Bland godt og la stå, gjerne 1-2 dager under tett lokk i kjøleskapet.
Dryss over sesamfrø ved servering.
3
Gyeran-jjim - Dampede egg
Pisk egg, finhakk vårløk og bland det sammen i en bolle.
Pisk inn buljong og fordel eggeblandingen i fire ildfaste former med lokk som har plass til at eggestanden kan vokse litt.
Sett på grillen eller i vannbad, 8-13 minutter. De dampede eggene er klare når damp kommer ut under lokket.
Drypp litt sesamolje over og server med en gang.
4
Rask Kimchi/agurksalat
Del agurk i ca. 0,5 cm tynne skiver.
Bland eddik, flaksalt og sukker i en bolle og rør til sukkeret er oppløst.
Bland inn agurkskivene og la stå i romtemperatur i ca. 30 minutter.
Klem ut vannet fra agurkskivene og rør inn resten av ingrediensene.
5
Pajeon - Koreanske vårløkpannekaker
Pisk egg, mineralvann, mel og salt til en jevn røre og la svelle i 20 minutter.
Snitt vårløk fint og bland inn i røren.
Stek så tynne pannekaker som mulig.
Dressing
Visp sammen soyasaus, sukker, sesamolje, sesamfrø, gochugaru, hvitvinseddik og hvitløk. Server som dip til vårløkpannekakene.
6
Ssamjang
Rør sammen hvitløk, finhakket salatløk, ristede sesamfrø, sesamolje, doenjang, gochujang, honning og vann. Topp med ristede sesamfrø og finsnittet gressløk.