Blogg

Santa Kristina - spekede spesialiteter med lokal opprinnelse

​Santa Kristina-skinken produseres på Tynset i Hedmark. Med sitt tørre innlandsklima og friske fjelluft har Tynset et ideelt utgangspunkt for langtidsmodning. Skinken er hentet fra en egen, spesialutviklet "skinkegris" som kun produseres på 2 gårder, begge ligger langs Mjøsa.

Skinkegrisen fôres med eget spesialfôr og har en høyere slaktevekt enn vanlig gris. Skinkene saltes, modnes og tørkes i minimum 24 måneder. Vekt, salting, temperatur, luftfuktighet og tid styres slik at skinkene utvikler en fyldig aroma. Alt dette sikrer en velutviklet smak og karakter.

Produsert i Mjøsområdet
Det er bare to gårder i Norge som produserer skinkegris under merkenavnet Santa Kristina. Begge gårdene ligger i nærheten av Mjøsa i Hedmark fylke, som er et av Norges mest fruktbare landbruksområder. Dyrematerialet er en blanding av 50% Duroc, 25% Yorkshire og 25 % Landsvin.
Grisene får et eget spesialfôr med lite umettet fett og svært lavt jodtall. Dette for å sikre at fettet i skinkene ikke harskner under lagring og modning. Det gir også et fast hvitt spekk på skinkene. I tillegg er fôret tilsatt bergmynte (oregano). Grisene fôres fram til en levende vekt på omtrent 160 kg. En “vanlig” slaktegris veier til sammenlikning bare 115 kg. Ved å benytte større gris ved produksjon av spekeskinke kan man redusere både mengde salt og saltetiden fordi kjøttet har lavere enzymatisk aktivitet.

Spekeprosess på tradisjonelt vis
Santa Kristina skinken produseres på Tynset i Hedmark. Med sitt tørre innlandsklima og friske fjelluft har Tynset et ideelt utgangspunkt for langtidsmodning. Skinkene langtidsmodnes i 24 måneder. Dette gir en mør og fløyelsmyk skinke, som smelter på tungen. 

I tillegg til vår fantastiske skinke, kan vi tilby følgende spesialiteter laget av skinkegris

ST. KRISTINA SPEKENAKKE
Speket nakkestykke som rulles med salt og pepper, før den spekes. Den fine marmoreringen i kjøttet gir en fantastisk smak og den passer meget godt til forretter eller på spekemattallerken.

ST. KRISTINA SPEKEFILET
Speket ytrefilet av skinkegris. Laget etter inspirasjon fra en italiensk lomo. Passer perfekt på speketallerken eller som sidegarnityr til en rett av hvitt kjøtt.

ST. KRISTINA SPEKERULL
Side av skinkegris som er rullet, saltet og speket. Laget etter inspirasjon fra en italiensk Panchetta.

Å sette skinken på menyen...
er enkelt! Vi har for tiden god tilgang. Ta gjerne kontakt med din lokale Nortura PROFF-konsulent (riktig kontakt finner du her) eller et av våre salgskontor

Vi anbefaler å servere Santa Kristina sammen med andre, gode norske råvarer. Bli inspirert av våre oppskrifter her.  
Du kan også finne alle oppskriftene og historiene i vårt trendmagasin Trend & Tradisjon her. 

Oppskrifter

Produkter

Om bloggen

Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi er Nortura PROFF, Norges ledende leverandør av kjøtt og egg til storkjøkkenmarkedet, og dette er vår blogg.

Sulten på mer PROFF?

Kategorier

Nyheter fra Nortura