Santa Kristina på bruschetta med oliven og rosmarin

  • 10 min

Santa Kristina langtidsmodnet spekeskinke på bruschetta med oliven og rosmarin

Santa Kristina er en langtidsmodnet norsk spekeskinke av beste kvalitet, inspirert av sydeuropeisk spekemattradisjon. Det er bare to gårder i Norge som produserer skinkegris under merkenavnet Santa Kristina. Beggegårdene ligger ved Mjøsa i Stange og Nes, som er blant Norges mest fruktbare landbruksområder.

For å få frem en skinke med rett kvalitet, benyttes en type “skinkegris” som er en blanding av 50% landsvin, 25% Yorkshire og 25% Duroc. Denne gir mer fettmarmorering i kjøttet, riktig spekk-kvalitet og tykkelse. Grisene fôres med et eget spesialfôr med lite umettet fett og svært lavt jodtall. Dette for å sikre at fettet i skinkene ikke harskner under lagring og modning.

Foredling av Santa Kristina spekeskinke foregår på Nortura Tynset i Hedmark.
Her tas skinkene godt vare på, de masseres, saltes, modnes og tørkes i minimum 24 måneder. Vekt, salting, temperatur, luftfuktighet og tid styres slik at skinkene utvikler en fyldig aroma. Alt dette sikrer en velutviklet smak
og karakter..