Santa Kristina spekeskinke er inspirert av sydeuropeisk spekemattradisjon. For å få frem en skinke med rett kvalitet, benyttes en type "skinkegris", men mer fettmarmorering i kjøttet, riktig spekkvalitet og tykkelse. 

Det er bare to gårder i Norge som produserer skinkegris under merkenavnet Santa Kristina. Begge gårdene ligger i nærheten av Mjøsa i Hedmark fylke, som er et av Norges mest fruktbare landbruksområder. Dyrematerialet er en blanding av 50% Duroc, 25% Yorkshire og 25 % Landsvin. Grisene får et eget spesialfôr.

I Santa Kristina-serien finnes det også flere smaksrike spesialiteter av skinkegris; Spekenakke, spekefilet og spekerull.

Relaterte artikler

Santa Kristina - spekede spesialiteter med lokal opprinnelse

Santa Kristina - spekede spesialiteter med lokal opprinnelse

​Santa Kristina-skinken produseres på Tynset i Hedmark. Med sitt tørre innlandsklima og friske fjelluft har Tynset et ideelt utgangspunkt for langtidsmodning. Skinken er hentet fra en egen, spesialutviklet "skinkegris" som kun produseres på 2 gårder, begge ligger langs Mjøsa.

Les mer