Blogg

Fårikålens festdag

Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker kan sees som en gammel norsk skikk var det først mot slutten av 1800-tallet «faar i kaal» ble innskrevet i kokebøkene.

Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.


Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor oppskriften «Nedlagt Gaas i Hvidkaal» er som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Årsaken til at man skiftet fra gås til får ligger nok i tilgangen på råvarer.
Så hvis du trodde at fårikål var en særnorsk rett, må du nok tro om igjen. Lammekjøtt har stått på menyen i uminnelige tider i de fleste av verdens land, og det finnes en rekke lokale varianter av fårikål.

Men uansett om hvordan fårikål oppsto, så ble den tidlig på 70-tallet kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen.
En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest. Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år. I år er det torsdag 29 september.

Pakker som er merket fårikålkjøtt inneholder i de aller fleste tilfeller kjøtt fra lam og ikke sau, i biter eller skiver fra bog og nakke. Noen ganger også noen stykker fra lammeribben. Hvis kjøttet er fra sau, vil det alltid stå på pakken.Her er noen av våre utvalgte produkter for fårikål:

Lam Fårikål kjøtt (bedre variant)

- Fårekjøtt i/ben (billigere variant)

-  Lammebog i skiver (Premium variant) 
   Nb! Denne varen er bare i Tr.heim, Forus og Bergen.

Om bloggen

Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi er Nortura PROFF, Norges ledende leverandør av kjøtt og egg til storkjøkkenmarkedet, og dette er vår blogg.

Sulten på mer PROFF?

Kategorier

Nyheter fra Nortura