Blogg

Eldhusrøkte spesialiteter fra Evanger

Eldhusproduktene kommer fra vakre Evanger i Voss kommune.

Krystallklar luft og friskt, saftig gress. Beite mellom fjord og snødekte vestlandsfjell. Et bedre grunnlag for mat av topp kvalitet finnes knapt. Det rene og friske tar vi godt vare på. Fordi dette er det best tenkelige utgangspunkt for spennende foredlingsprosesser.

Tradisjon og omtanke kjennetegner produktene fra vårt eldste miljø for røyking, tørking og speking av kjøttvarer på Vestlandet. Det er det gamle håndverket som gir den fine modningen og den gode smaken. 


En tradisjon sin evne til å overleve ligger i om en makter å utvikle den, heter det. Røyking av mat i eldhus er en levende tradisjon på Vestlandet. Eldhus AS på Evanger har tradisjoner tilbake til 1926.


 Eldhusrøykingen foregår i egne hus og over åpne bål. Tørking og modning skjer i samme rom uten bruk av klimaanlegg, og variasjonene i de ytre klimatiske forholdene påvirker tørke- og modningsprosessen. Eldhusrøyking gir produktene en tydelig og særegen smak og lukt.På riktig tidspunkt blir det tent i røykbålet for første gang, det skjer på gulvet. Høvelspon fra or blir benyttet til opptenning.

Bålet skal helst ikke brenne med åpen flamme, bare gløde og ulme. Oreveden er en fantastisk kulturbærer. Vi kjøper den fra bønder i lokalmiljøet, de har dette som en tilleggsaktivitet nå som før. Kjøttet får en fin rødfarge av oreveden. Dette fordi den har et naturlig innhold av nitritt. Det er signaturen til Eldhuskjøttet fra Evanger


Etter en viss røyketid skal produktene hvile så skal de igjen røykes, for deretter å hvile. Slik går man frem i flere uker, og intervallene endres etter hvert som prosessen skrider frem og forholdene ligger til rette. Ingen røyking er lik.


I sluttfasen er håndverkeren enerådende, sansene og erfaringene avgjør: Kneppe med hendene, se og vurdere, fargen, tykkelse, men også det uidentifiserte, her må det også føles hva som er riktig.

Les mer på nettsiden vår www.stykkevisogdelt.no 

Oppskrifter

Produkter

Om bloggen

Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi er Nortura PROFF, Norges ledende leverandør av kjøtt og egg til storkjøkkenmarkedet, og dette er vår blogg.

Sulten på mer PROFF?

Kategorier

Nyheter fra Nortura